logo
Modi operandi
 
Aase Grenager

Mord, mat og myter; en sjangerteoretisk gjennomgang av Gert Nygårdshaugs bøker om Fredric Drum

Om forfatteren
Bibliotekar og cand.mag. Hun har studert norsk og barnelitteratur ved Universitetet i Oslo og tysk ved Høgskolen i Østfold. Hun arbeider nå som bibliotekar ved Høgskolen i Østfold, avdeling for lærerutdanning.

Sammendrag:

Gert Nygårdshaug vant 2. premie i Aschehougs krim- og spenningsbokkonkurranse i 1985 med boken Honningkrukken. Fem bøker har det blitt med den samme helten, Fredric Drum, gourmetkokk, vinkjenner, dechiffreringsekspert og oldtidsforsker. Resepsjonshistorien viser at bøkene ble mottatt som spennende og "annerledes" krimbøker, mens noen anmeldere påpekte brudd på sjangerkravene. Kriminallitteratur er formeldiktning med sterke sjangerkrav, og krimforfattere som for eksempel Raymond Chandler og litteraturvitere som Tzvetan Todorov og John G. Cawelti har formulert narratologiske og typologiske teorier om sjangeren.

I bøkene om Fredric Drum er handlingen på nåtidsplanet alltid knyttet opp mot oldtidsmyter: Minos-kulturen på Kreta, faraoenes Egypt, mayakulturen, eskimoenes kultur på Grønland og den skriftlige og billedlige manifestasjon som disse mytene utrykkes i. Mytene og tegnet er sentrale elementer i handlingen. Intrigen bygges opp rundt spørsmålet: Hvem har personlig interesse av teksten og den makt som ligger i tekstens hemmelighet? Fredric Drum må sette alt inn på å tyde teksten, for det er der løsningen ligger, og først da kan skurken bli identifisert.

Nygårdshaug lar helten bli skutt i Cassandras finger (1993), for så å gjenoppstå som en viktig bifigur i de følgende bøkene om Skarphedin Olsen og Fredric Drum. Bøkene om Fredric Drum er en fornyelse av krimsjangeren, fordi forfatteren trekker inn historisk stoff, mytestoff og mange fantasifulle og eventyrlige elementer.

acrobat Forfatterens bidrag som PDF-dokument


silhuett
9. Februar, 2004