Læring i digitale omgivelser


- Lokalnett

Lokal- og intranett

Innledning ] [ Kursmodell ] [ Læringsaktiviteter ]
Arbeidsboka ] [ Erfaringer ]

Et forsøk på å implementere en åpen læringsomgivelse på www. http://donau.hiof.no/intranet/lokal/

Innledning

Vi har implementert et eksempelkurs som tar innover seg noen av de problemstillingene og mulighetene som designmetoden skisserer. Kurset omhandler lokal- og intranett og er designet rundt en portofoliometafor, men i stedet for å bruke konseptet med en mappe skal studentene lage sin egen arbeidsbok hvor de dokumenterer hva de har lært. Metaforen med en bok er valgt fordi den signaliserer visse kvaliteter som vi ønsker å assosiere til studentens arbeid. En bok er gjennomarbeidet og strukturert og ikke tilfeldig sammensatt. Det er også en metafor som er kjent for studenten og som kan knyttes til verdier som kunnskap og læring.

Kurset er satt sammen av læringsmoduler hvor resultatet blir kapitler i en arbeidsbok. Dermed konstruerer studenten selv sitt eget pensum basert på sin egen forståelse. Flere av problemløsningssituasjonene i arbeidsboken er gjort så åpne som mulig slik at studenten selv kan velge hva han vil fordype seg i og hvordan han vil vinkle faget.

Vi vil på disse sidene gi en kort presentasjon av hvordan kurset er oppbygd og dele noen erfaringer.

Kursmodell

Lokal- og Intranett er et nettbasert kurs. Det avholdes ikke tradisjonelle forelesninger, og man kan ta kurset som både nær- og fjernstudent. Vi tror at dette er en modell som de fleste kurs på universiteter og høgskoler vi legge seg på. Det handler om å kunne tilby åpne og fleksible utdanninger.

Det viktigste verktøyene for kurset er derfor WWW som vi bruker til å formidle all kursinformasjon og som studenten skal bruke for å dokumentere sitt eget arbeid med kurset (gjennom arbeidsboka).

I tillegg har kurset et diskusjonsforum/konferanse som kalles Møteplassen, og hvor det kan diskuteres faglige og praktiske spørsmål.

E-post brukes til kontakt mellom enkeltpersoner.

Læringsaktiviteter

Kurset bygger på en forståelse læring som et resultat av erfaring og refleksjon, og at læring ikke kan baseres på presentasjon av ferdig materiale selv om dette er aldri så gjennomtenkt og strukturert. Derfor har vi organisert kurset rundt to sentrale aktiviteter: arbeidsboka og labbøvelsene.

Arbeidsboka er et verktøy som skal reflektere studentens arbeid med kurset. Den er den røde tråd som driver kurset fremover. Den skal dokumenterer studentens arbeid, kunnskap og interesse for faget. Arbeidsboka er knyttet til noen faglige temaer, men ellers er det opptil studenten å fylle den.

Labbøvelsene skal gi praktisk erfaring med å installere og drifte et nettverk. Det er to labbøvelser. En med fokus på lokalnett og en med fokus på intranett. Før hver labbøvelse skal det arbeides med labbforberedende oppgaver og etter øvelsen skal studenten dokumentere sine erfaringer i Arbeidsboka.

Arbeidsboka

Gjennom arbeidet med kurset skal studentene skrive en arbeidsbok. Denne skal de publisere på www som sin personlige hjemmeside for kurset.

Formålet med arbeidsboka er at studentene eksplisitt skal dokumenterer sitt arbeid, sin kunnskap og sin interesse for faget. Den er et verktøy som skal:

  • Hjelpe studentene til å reflektere over sin egen læring.
  • Støtte kommunikasjon og deling av erfaringer mellom studentene.
  • Brukes til å bedømme studentenes innsats i kurset.

For å hjelpe studentene med å strukturere arbeidet med arbeidsboken er den på forhånd delt inn i fire kapitler. I det innledende kapitlet skal de lage rammen for en arbeidsbok på www og beskrive de læringsmål som de har for kurset. De andre kapitlene tar for seg ulike temaer innenfor faget, beskrevet som: Lokalnett, Teknisk Intranett og Anvendt Intranett.

Studentene har selv en viss frihet til å bestemme hva de ønsker å fordype deg i, men vi har laget noen rammer som de må holde deg innenfor. For bolkene Lokalnett og Teknisk Intranett skal de:

  • Gi en oversikt over feltet.
  • Beskrive et case som de vil bruke som eksempel.
  • Velge et tema som de vil fordype deg i.

Frihetsgraden for hva de kan fordype seg i, stiger med andre ord i forhold til hvilken innsikt vi forventer at de har i faget.

Arbeidsboka er studentenes personlige dokument, og de skal få lov til å gi den sitt personlige preg. De skal få lov til å vinkle den i forhold til sitt utgangspunkt for å velge dette faget. Alle studentene har nødvendigvis forskjellige erfaringer og interesser. Noen vil ønske å fordype seg i de tekniske sidene av faget, mens andre vil fokusere på anvendelsen av teknologien. Alle disse tilnærmingene er lovlige i dette kurset. Derfor er også det første kapitlet i arbeidsboka en beskrivelse av studentenes læringsmål for kurset, deres forventninger og hva de ønsker å lære.

Det betyr ikke at det ikke stilles spesielle faglige krav til hva kurset skal inneholde. Disse kravene er spesifisert og dokumentert i studiemoduler og lærebøker. Men dette er bare en del av pensumet. Den andre delen er det student selv som skaper gjennom arbeidet med Arbeidsboka.

Arbeidsboka utgjør derfor halvparten av karakteren i dette kurset. Den andre halvparten fastsettes ved en ordinær skriftlig eksamen.

Erfaringer

Erfaringene med å kjøre dette kurset uten forelesninger og med arbeidsboka som viktigste læringsverktøy, er meget gode tatt i betraktning at dette er første gang studentene blir konfrontert med et slik kurs. Vi holder på med en større evaluering av kurset, men her er noen forløpige erfaringer og forslag til forbedringer:

  • Studentene arbeider erfaringsbasert. De vender tilbake til problemet etter hvert som innsikten blir større og erfaringene flere.
  • De bruker arbeidsboka som et grunnlag for å diskutere med andre.
  • De oppsøker aktivt hverandres arbeidsbøker for å sammenligne og lære.
  • Andre kilder enn pensumbøkene brukes for å skaffe informasjon. Mest fra Internett, men også med utgangspunkt i biblioteket.
  • Alle arbeidsbøkene er forskjellige.
  • Studentene vinkler arbeidsboka etter egne erfaringer og interesser.
  • Jentene lager jevnt over bedre arbeidsbøker enn guttene (40 % jenter og 60 % gutter).
  • Web-sidene mangler dynamikk. Det skjer lite på dem og de motiverer ikke til besøk.
  • Vanskelig å komme i gang for de svakeste. Det er behov for mer interaksjon og struktur i begynnelsen.
  • Det bør være mulig å arbeide med arbeidsboka i grupper fordi det er tidkrevende.
  • Arbeidsboka bør omfatte refleksjon over egen læring.
  • Arbeidsboka bør ha en personlig studentinngang, slik at den er tilrettelagt og tilpasset den studerende. Det handler om å lage et læringsmiljø.
  • Det bør planlegges for diskusjon av faglige temaer.
  • Resultatet fra arbeidsbøkene bør samles opp som enn ressurs til neste års studerende. Det handler om å ta vare på kunnskap og lage "modeller" som de studerende kan speile seg i.

TopOfPage