Læring i digitale omgivelser


- Modularisering

Modularisering

Det er nødvendig å diskutere modularisering av et læringsforløp av tre grunner.

  1. For det første er det et argument i en alminnelig design strategi. Det er generelt ønskelig å kunne bryte ned materialet i oversiktlige komponenter som i deler av designarbeidet kan behandles som "lukkede" enheter. Dette gjøres i en tradisjon for objektorientert design. Det stiller krav til å kunne tenke både bottom-up og top-down. Vi må beholde grepet på helheten, samtidig som vi kan konsentrere arbeidet om oversiktbare enheter.

  2. For det andre, og det er den viktigste grunnen, ønsker vi å kunne gjennomføre pedagogiske resonnementer på læringsmoduler som har en rimelig enhetlig karakteristikk. Vi setter krav om at en modul skal kunne ha et rimelig presist læringsmål, og at læringen innen en modul skal være basert på en helhetlig pedagogisk strategi.

  3. For det tredje ønsker vi å arbeide fram en tradisjon og en arbeidsform der læringsmateriell kan lages med bidrag fra flere. Det vil si at vi vil ta høyde for en designfilosofi der kurs skal kunne settes sammen fra flere kilder etter behov. Vi vil, i en objektorientert tradisjon, kunne importere moduler, gjenbruke moduler og vedlikeholde oversiktlige moduler.

Vi tar ikke stilling til hvor stor en modul skal være, verken målt i produsert materiale eller målt i tid eller arbeid for den som lærer. En modul skal være karakterisert med en problemstilling som skal "løses", eller bearbeides, og rapporteres. Vi ønsker å kunne skille ut og behandle det vi litt upresist kan kalle PBL-situasjoner i læringsforløpet. Vi ønsker å kunne bearbeide en slik modul ut fra en problembasert pedagogisk angrepsvinkel.

Gitt en slik karakteristikk av en modul, kan den i prinsipp være alt fra et halvt års studium til en relativt kort problembearbeiding som del at et kurs. Slik sett har ikke modulbegrepet vårt sterk definisjonskraft, men det har en praktisk nyttig og pragmatisk funksjon i tillegg til de årsakene som er nevnt ovenfor. De fleste av oss arbeider i en situasjon der endringer i pedagogikken er en evolusjonær prosess. Både rammebetingelser og tradisjon gjør brå endringer vanskelige. Det er ikke noe i veien for at et studium eller et kurs kan inneholde moduler som er det vi kaller PBL-situasjoner og moduler med et mer tradisjonelt innhold. Moduler av begge typer kan i varierende grad være nettbaserte. Nå er det mulig å stille spørsmål ved om en slik delvis strategi er ønskelig eller god. Vi ser at dette er et relevant spørsmål, men har valgt en pragmatisk holdning. Vi mener at det er mulig, og av praktiske årsaker nødvendig, å arbeide etter en evolusjonær strategi.

TopOfPage