4. GEOMATIKK KOLLOKVIUM:
Geodata + Web Services = GeoWeb

Halden 6. - 7. Februar 2003

Høgskolen i Østfold, Avdeling for informatikk og Automatisering

Program

Dette er det 4. arrangement i rekken av våre geomatikk kollokvier. Kollokviet er åpent for alle interesserte. Som tidligere vil vi etterstrebe en åpen og uformell stil, med rikelig anledning til diskusjon. Den avsatte tiden til hvert tema er ment å dekke både innlegg, diskusjon og luftepause.

I tillegg til lunsj hver dag, blir det servert lettere forfriskninger innimellom. HiØ spanderer dette, men middag, evt. overnatting og reise dekkes av hver enkelt.

Spre gjerne denne invitasjonen til andre interesserte som ikke er på vår "vanlige" liste!

OBS: Programmet er ikke 100% fastspikret ennå, endringer kan inntreffe!

Torsdag 6. februar

Tema GeoWeb i praksis
Ordstyrer Gunnar Misund, HiØ

Tid Tema Innleder
12.00 - 12.45 Lunsj i HiØ kantina  
13.00 - 13.45 SVG Open Kjell Røang, CMR
13.45 - 14.30 SINTEF WMS Jan Rasmus Sulebak, SINTEF
14.30 - 15.15 GIN WMS Jøkulson/Finnseth, NORUT
15.15 - 16.00 Project OneMap distribuert WFS Gunnar Misund, HiØ
16.00 - 16.45 GML Schema Keino Valstad, Norkart
16.45 - 17.30 Kartverket WFS, OGC/ISO harmonisering mm ?, Kartverket
19.30 - Middag, Hannestadgården  

Fredag 7. februar

Tema GeoWeb i perspektiv
Ordstyrer Knut Bjørkelo, NIJOS

Tid Tema Innleder
9.00 - 9.45 Web Services og WFS, en brikke i en større sammenheng? David Skogan, SINTEF
9.45 - 10.30 Utfordringer ved NIJOS Knut Bjørkelo, NIJOS
10.30 - 11.15 GML 3 Kent Jonsrud, Kartverket
11.15 - 12.00 Det forjettede OGC-land? Knut Skog, NORUT
12.00 - 13.00 Diskusjon. Neste kollokvium Knut Bjørkelo, NIJOS
13.00 - 14.00 Lunsj  

Oppsummering/Diskusjon

Flere av deltagerne har uttrykt ønske om å fokusere oppsummeringsdiskusjonen rundt et mulig nytt samlet (?) initiativ mot Forskningsrådet. Under følger utklipp fra en mailutveksling rundt dette:

Knut Skog:

... Våre GI-kollokvier er et skjeldent godt tiltak mellom likeartede fagmiljø.Den 4.2 skal jeg gi en 15 min. fremstilling til rådgivere i Forskningsssrådets NT og IE avdelimg om hvorfor det er ønskelig med fornyet forskningsinnsats på geomatikkens område. Jeg vil her vise til vår kollokvieserie som eksempelarisk for kompetanseutvikling.

Jan Rasmus Sulebak:

... veldig bra dersom dere tar et slikt initiativ overfor NFR. Vil i den sammenheng nevne at SINTEF har nylig sendt et offesielt brev til NFR der vi har uttrykt en generell bekymring for NFR sin manglende vilje/evne? til å satse på geomatikk/geografisk informasjonsteknologi. I brevet ba vi også om å få et møte med NFR for å diskutere dette. Bakgrunnen er nærmest et totalt fravær av støtte gitt til denne type prosjekter de siste årene, noe som vi har inntrykk av hovedsakelig skyldes prioriteringer. Derfor bra at flere FOU miljøer presser på og sier i fra!

Kjell Røang:

... Jeg hadde mer eller mindre gitt opp NFR på dette området. Jeg har følelsen av at etter dot.com døden, har alt som smaker av web blitt nedprioritert. Spesielt bekymringsfullt er det å se at de fleste installasjoner av Web Map Servere i Norge er levert utenlandske leverandører. Men som du sier, kollokvieserien viser at det er liv i grasrota.
Som jeg tidligere har nevnt er Geomatikk miljøene i Norge små og spredd, og tilslutningen til kollokviene viser at det er behov og ønske å ha kontakt med andre miljøer. Jeg tror derfor at for at vi i Norge skal kunne hevde oss, må alle miljøene samarbeide om felles oppgaver. Med den åpenheten som er vist på kollokviene, har jeg stor tro at det skal vi også få til. Jeg synes vi burde sette av litt tid ved neste kollokvium for å kunne diskutere formen på et slikt eventuelt prosjekt. Jeg for min del har stor sans for et felles "open source" prosjekt der alle deltageren bidro men noen kodebiter hver og utviklet et mer komplett system i fellesskap. "Norwegian Map Services", hadde det vært noe?

Formalisering av innleggene?

Vi har fått en forespørsel fra Geir Harald Strand, Nijos, om mulige bidrag til et temanummer av Kart og Plan. De som ønsker å bidra, ta direkte kontakt: geir.harald.strand@nijos.no!

Tidsskriftet Kart og Plan vil i nummer 2/2003 søke å ta opp temaet "Geografisk infrastruktur". Det kan både være aktuelt med policy artikler knyttet opp mot etablering av en nasjonal GI for Norge, orienterende artikler med utgangspunkt i erfaringer fra andre land og mer tekniske rettede artikler som tar for seg krav til/muligheter for teknologi i byggingen av en slik infrastruktur.
Det kan være interessant å knytte dette temanummeret opp mot geomatikk kollokvien 6-7 februar og gi noen av innlederne mulighet til å gjennomarbeide sine innlegg til artikler som trykkes i Kart og Plan. KoP har både plass til bedømte artikler (vi kan antagelig finne kvalifiserte bedømmere blant deltagerene på kollokvien) og mer populariserte artikler.
Er dette av interesse? (Jeg mener tilbudet ikke er i konflikt med et eventuelt kompendium fra kollokvien). Frist for artikler til KoP 2/2003 er formelt 1 april (i praksis påske) men jeg vil gjerne ha en oversikt over hva jeg kan forvente så tidlig som mulig.
Geir-Harald Strand (gjesteredaktør KoP 2/2003)

Praktisk

Reise

Tog fra Oslo S til Halden kl. 10:00 er framme 11:50. Det tar 10 minutter å spasere fra stasjonen til Os Alle 11, der avdeling for informatikk og automatisering holder til (eller så kan man jo ta drosje hvis man ønsker det...) For dere som kommer med bil, kan dere jo lett få glimrende kjøreanvisninger på Shell Geostar eller Visveg.

For dere som kommer til Gardermoen, håper vi med å få ordnet med fellestransport (!) ca. kl. 10.00. Ellers er det greit å ta flytoget til Oslo S og vanlig tog videre, men det vil ta noe mer tid, da bør flyet deres være på Gardermoen 09:00.

Overnatting

Vi har reservert et antall rom på Park Hotell, Halden til følgende priser: 840,- / 940,- / 1040,-. På disse prisene får dere 10% HiØ rabatt.

Påmelding

Påmelding skjer til Annette Øyen så for som mulig og senest 1. februar. Si fra om du ønsker bestilling av hotellrom, og om du skal være med på middagen torsdag. OBS: Meld dere på selv om dere allerede står på deltagerlisten!

For dere som kommer med fly: Si fra om dere ønsker å benytte fellestransport, og beregnet ankomst Gardermoen.

Deltagere

OBS: Mest oppdater liste finner du her.

Navn Email Telefon Tilhørighet
Borrebæk, Morten morten.borrebaek@statkart.no 3337 1208 Kartverket
Bjørkelo, Knut knut.bjorkelo@nijos.no 6494 9732 NIJOS
Finnseth, Asgeir asgeir.finnseth@itek.norut.no 7762 9433 NORUT
Iversen, Sverre sverre.iversen@ngu.no   NGU
Johnsen, Knut-Erik knut.e.johnsen@hiof.no   Høgskolen i Østfold
Jonsrud, Kent   3211 8251 Kartverket
Jøkulsson, Gudmundur gudmundur.jokulsson@itek.norut.no 7762 9423 NORUT
Misund, Gunnar gunnar.misund@hiof.no 6921 5366 Høgskolen i Østfold
Røang, Kjell kjell.roeang@nr.no 2285 2614 CMR
Skog, Knut Knut.Skog@itek.norut.no 7762 9404 NORUT
Skogan, David David.Skogan@informatics.sintef.no 2206 7895 SINTEF
Sulebak, Jan Rasmus jrs@math.sintef.no 2206 7410 SINTEF
Valstad, Keino keino@norkart.no 6755 1417 Norkart

Presentasjoner

Fint om dere sender presentasjonsmateriale, bakgrunnsmateriale etc. når dere har det ferdig, så lenker vi det opp etterhvert.