[Appelsin] [Sitron] [Eple] [Pære]
Appelsinen kommer opprinnelig fra Kina. Den kom først som prydplante
til Europa ca. 1550, men rundt 1790 startet dyrkingen av
appelsiner i større mengder i Spania, og ca. 80 senere også i Italia.
Appelsinskallet kan variere i tykkelse fra sort til sort.
Noen appelsinsorter er steinfrie, mens andre har stein (appelsinkjerner).
Det finnes to hovedtyper, den blonde med gult fruktkjøtt og blodappelsinen
som har rødgult fruktkjøtt.
Appelsinen har ikke noen spesiell sesong, men dyrkes hele året.
Den kan spises naturell, oppdelt i salater og desserter eller så kan
man benytte saften til juice eller som smaksstoff i sauser og desserter.
Appelsiner importeres fra Israel, Marokko og Spania.
Sitronen kommer fra et område sør for Himalaya.
Den er avlang og har et klart gult skall.
Fruktkjøttet er saftig og syrlig.
Som appelsinen har den ikke noen spesiell sesong, men dyrkes hele året.
Den er ikke noe særlig å spise naturell pga at den er så syrlig, men
til juice, som garnityr til kjøtt og fisk, til dekorering av fat
og smakssetting av sauser, dressinger og desserter er den fin.
Sitroner importeres fra California, Israel, Italia og Spania.
Eplet kommer opprinnelig fra Midt-Asia, men er nå spredt over hele verden.
Det første epletreet i Norge ble plantet i Hardanger allerede
for ca. 200 år siden.
Epler dyrkes i hele Sør-Norge,
helt opp til Møre og Romsdal.
De mest vanlige norske eplersortene er bl.a. Aroma, Summerred,
rød og grønn Gravenstein, rød Prins, Quinte og Åkerø.
Andre mindre sorter er bl.a. Lobo, Julyred, Ingrid Marie/Karen Schneider,
Sävstadholm, Vista Bella, og Discovery.
De mest kjente importerte eplesortene er bl.a. Granny Smith,
Golden Delicious og Red Delicious.
Epler kan spises naturell eller brukes i salater, kompotter eller til
diverse bakverk og desserter.
Pæretreet vokser vilt i Sør-Europa og i Vest-Asia.
I Norge er det mest på Vestlandet at det dyrkes pærer.
Pærer er myke og saftige hvis de er passe modne. De har dårlig holdbarhet,
og selges derfor gjerne umodne og harde.
Umodne pærer modnes raskt i romtemperatur, det tar fra 2 til 6 dager.
Pærer kan spises naturell eller kokt til garnityr og desserter.
Ofte brukes hermetiske pærer.
Pærer som importeres kommer fra Sør-Amerika.