Generell informasjon om HTML

Hvordan komme i gang

Jeg vil her vise hvordan dere ved hjelp av Linux kan opprette et webområde og komme i gang med å lage dere en website.

Det første man må gjøre er å starte programmet Secure Shell(forkortet SSH), og koble seg opp mot maskinen hvor webområdet skal være. Maskinen vi bruker til dette er odin.

skjermbilde

Skriv inn navnet på maskinen der det står Host name or IP address.
Skriv inn brukernavn og passord i de to andre feltene.
Trykk OK

koble til

Nå er du tilkoblet og står på hjemmeområdet ditt på maskinen Odin. Linux er kommandobasert, det vil si at alt man skal gjøre må utføres ved hjelp av kommandoer(som i DOS).

tilkoblet

Alle filer og kataloger som skal kunne vises på internet, må ligge i en katalog som heter htdocs eller en underkatalog til denne.
NB! På andre servere kan denne katalogen ha et annet navn som f.eks. html, public_html eller noe helt eget som den som drifter serveren har bestemt.
For å opprette denne katalogen må du skrive inn kommandoen: mkdir htdocs
For å gjøre kataloger og filer tilgjengelig utenfra, må de ha riktige rettigheter. Til dette bruker man kommandoen chmod For kataloger er koden for dette 755, mens det for filer er 644.
I enhver katalog som man ikke ønsker at andre skal se innholdet av, må man ha en fil liggende som heter index.html. Dette er vanligvis hovedsiden din, men kan også bare være et skall eller en webside hvor det står at innholdet i katalogen ikke er tilgjengelig.
Er ikke denne fila der, kan alle se hvilke filer som ligger i katalogen og det vil man vanligvis bare hvis det er filer man vil at andre skal kunne laste ned hos seg, men uten å bruke ftp.
For å opprette en tom fil, brukes kommandoen touch
Alle filer som er en webside må ha fil-endelsen .html eller .htm I spesielle tilfeller kan det være andre endelsen, men da er det pga spesialoppsett på serveren.

koder

For å komme ut av programmet bruker man kommandoen exit

avslutt

Det som er lurt er å ha en fil liggende som heter skall.html eller lignende, og der ha koden som trengs for å lage en tom webside. Så kan man bare kopiere denne filer til andre kataloger og eller filer og jobbe videre med de etter at de har fått nytt navn.
For å redigere html-filer bruker man en teksteditor som Notepad, emacs, vi eller lignende. Det er valgfritt om man vil bruke Windows, Linux eller Mac til å skrive websider.

For å se på sidene dine, må du starte en Webbrowser som for eksempel Opera, Netscape, Lynx eller Internet Explorer.
Siden din ligger da på adressen http://www.ia-stud.hiof.no/~brukernavn

Nyttige linker:
ASCII-tabellen
HTML4U
HTML Validator

[Tilbake]